• 2019 AIA Victorian Chapter Commercial Architecture Named Award The Sir Osborn McCutcheon Award
  • 2019 AIA Victorian Chapter Melbourne Prize & Interior Architecture Shortlist
  • 2019 AIA National Award Commercial Architecture

Conceived as a conservatory space, the vertical extension provides a new light-drenched garden room that floats amongst the treetops of the adjacent laneway. ACOR provided full structural services for the project from masterplan through to construction review, undertaking initial feasibility and condition assessments to help determine the scope for the implementation phase. The team then worked closely with the Architect and builder to verify each of the bespoke design features and ensure the design intent could be achieved.

Long span trusses and compartmentalised timber beams with hidden panels enable a central skylight and customisation of the space, which can be separated into smaller lounges, dining areas or whatever is required. Working with the confines of the existing building footprint, the team assisted with the selection of light and compact elements that could be craned in without intrusive intervention. Full-length glazed façade windows maximise natural light with careful consideration given to detail in order to maintain the visual continuity of the timber through the façade.

Gallery