The Client Vision is to establish Prahran Town Hall as an iconic cultural and community facility, attracting locals and visitors alike.

The refurbished premises will nurture and showcase creative talent, celebrate community life, build economic vibrancy, and help position Stonnington as a creative city.

 The Tender phase is underway to find a builder for the Prahran Town Hall Restoration.  The project comprises a modern library split over two levels, a new customer service centre and a series of function spaces that can be hired for activities and celebrations.  The upgrade and refurbishment will dramatically reconfigure a series of dilapidated unoccupied buildings into a thriving, active community space. 

The centrepiece to the restoration is a glass-topped atrium, flooding the building with light and exposing previously hidden heritage features.  Considerable testing has been undertaken by the Structural engineering team to inform the construction methodology and to ensure that existing heritage facades remain undisturbed.  The proposed atrium is a highly complex component comprising a large, bespoke portal framed steel structure in an enclosed courtyard surrounded by heritage buildings.  The unconventional design is framed in an organic shape to resemble tree columns with a fully glazed roof. 

The new library boasts dedicated spaces for reading, collaborative study and children’s activities. The original heritage reading room on the first floor will be reclaimed by the Claude Ullin Library. Heritage bookcases lining the walls will be put back into service and the 30-metre long space will be restored. Throughout the library, period features will be revealed and integrated with modern design elements and conveniences, such as comfortable furnishings, air conditioning, quality lighting, and technology stations.

Date: July 13, 2020


SHARE THIS ARTICLE